Comenius

Reuniune de proiect - Energy future of my town

Reuniune de proiect - Energy future of my town

Viitorul energetic al orașului meu / Energy future of my town,  Nr. de referință 10-PM-690-BT-PL,  Grupul Școlar ”Petru Rareș” Botoșani 

În perioada 28.03. - 01.04.2011, a avut loc cea de-a treia întâlnire din cadrul proiectului de parteneriat școlar multilateral Comenius Viitorul energetic al orașului meu (2010-2012), din cadrul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii, finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Reuniunea de proiect s-a desfășurat la Botoșani, la Grupul Școlar ”Petru Rareș ”. La activitățile din proiect au luat parte manageri, profesori și elevi din cele patru țări partenere: Polonia, România, Lituania și Turcia. Scopul reuniunii a fost acela de a face schimb de informaţii legate de modul în care fiecare şcoală derulează activităţile proiectului, de a face schimb de produse realizate de elevi, de a împărtăşi experienţa punerii în practică a unor activități de către şcoala gazdă şi de a organiza următoarea reuniune. S-a stabilit, de asemenea, de comun acord, contribuţia la activităţi a fiecărei ţări partenere, precum şi temele care vor sta la baza următoarei reuniuni de proiect ce se va desfăşura în luna mai, la Eregli, în Turcia.

Programul reuniunii a fost foarte încărcat, gazdele reuşind să îmbine activităţile din cadrul proiectului, care s-au desfăşurat în şcoală, cu alte activităţi care au vizat o mai bună cunoaştere a regiunii, a tradiţiilor şi obiceiurilor locale.

În prima zi, agenda reuniunii a cuprins: prezentarea invitaților, o scurtă informare asupra sistemul educațional din Romania, prezentarea școlii, atelierul de lucru cu tema - Soluții energetice pentru viitor - energia solară, o vizită de documentare la centrala eoliană de la Bucecea cu tema Potențialul eolian al județului Botoșani și o vizită de documentare la Ipotești cu tema Eutrofizarea lacului Mihai Eminescu.

În cea de-a doua zi au avut loc asistențe la ore de ecologie și fizică, activități de măsurare a energiei fotovoltaice, întâlnirea cu viceprimarul Municipiului Botoşani – Florin Gheorghiță, cu tema: „Proiecte ale autorităților locale care vizează utilizarea energiilor regenerabile”, o vizită de documentare la Stația de epurare Răchiți cu tema Protecţia calităţii apelor de suprafaţă precum și vizite de documentare la gospodării din Botoșani, cu tema: ”Avantajele utilizării soluțiilor energetice alternative în gospodării”.

În cea de-a treia zi a reuniunii ne-am deplasat la Hidrocentrala Stânca-Costești pentru o vizită de documentare cu tema Potențialul hidroelectric al județului Botoșani. Aici ne-am întâlnit cu un specialist de la C.H.E., dl. Relu Dănilă. La școala a avut loc atelierul de lucru cu tema - Energiile alternative–avantaje si dezavantaje ale utilizării. După-amiază am vizitat câteva obiective culturale din orașul Botoșani: Biblioteca Județeană, Muzeul de Istorie, Galeriile de artă ”Ștefan Luchian”, biserica Uspenia, etc.

Pe parcursul celei de-a patra zile au avut loc următoarele activități: masa rotundă cu tema: ”Integrarea celulelor fotovoltaice. Soluții pentru un viitor luminos” - lucru la produsele proiectului, expoziția de machete și jucării fotovoltaice.

La finalul reuniunii, a avut loc evaluarea proiectului cu ajutorul unor chestionare de evaluare cu tema ”Energiile alternative”. De asemenea, au fost stabilite următoarele activități din proiect, iar seara a avut loc un spectacol cultural-artistic oferit de elevii școlii din România. A fost o experienţă extraordinară şi sperăm ca următoarea reuniune de proiect, de la Veisiejai, în Lituania să fie la fel de frumoasă şi interesantă.

05.04.2011

Coordonator, Prof. Carmen Dulgheriu

Grupul Școlar ”Petru Rareș” Botoșani