Alte proiecte

eTwinning Prizez 2011

eTwinning Prizez 2011- Conferinţa Internaţională eTwinning, Budapesta, 31 martie-2aprilie, 2011

Anul acesta, două manifestări internaţionale cu o largă participare internaţională, Conferinţa şi tabăra eTwinning, au avut loc simultan la Budapesta, în perioada 31 martie-2 aprilie. La această reuniune au participat peste 500 de cadre didactice şi 100 de elevi din 31 de ţări europene. Printre aceştia s-au numărat şi prof. Rodica Başno, director, Scoala cu cl.I-VIII Nr. 11, Botoşani şi Cristina Aioniţoaei, profesor coordonator al proiectului Kids In Amazing Boxes (KAB), unul din proiectele finaliste la aceasta competiţie.

eTwinning este comunitatea şcolilor din Europa. Cadrele didactice din toate ţările Europei se pot înscrie în program şi pot avea acces la instrumentele on line eTwinning (portalul şi desktop-ul) pentru a face cunoştinţă, a se întâlni virtual, a face schimb de idei şi exemple practice, a învăţă împreună în cadrul seminariilor şi a participa la proiecte online. Programul eTwinning oferă instrumente de căutare parteneri atât pentru proiecte eTwinning, cât şi pentru parteneriate Comenius.

În prima zi a conferinţei , care a avut loc la Novotel Congress Hotel and World Trade Center din capitala Ungariei, participanţii au fost salutaţi, prin intermediul unui mesaj video, de doamna Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, care a declarat că “tema conferinţei de anul acesta este responsabilizarea elevilor. Este prima dată când voi, elevii, participaţi la conferinţa eTwinning. Acest lucru ne reaminteşte faptul că, deşi eTwinning se dezvoltă ca o reţea de formare profesională a cadrelor didactice, de fapt ea a fost creată pentru voi! Consider că sunteţi foarte norocoşi că aveţi asemenea dascăli, care nu ezită să lucreze suplimentar şi să demareze proiecte ca să facă procesul de învăţare mai plăcut pentru voi”.

A urmat apoi ceremonia de premiere a laureaţilor Premiilor eTwinning 2011 – proiectele premiate, la cele trei categorii de vârstă şi la cele cinci categorii speciale, au fost alese dintr-un număr de 300 de proiecte depuse. Două premii europene au fost câştigate de către profesorii români: prof. Irina Vasilescu, de la Scoala nr. 195 Bucureşti, pentru proiectul “Maths in Wonderl@and”în parteneriat cu Maria Teresa Asprella, (IT) şi de prof. Georgeta Bădau, de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Alba Iulia, pentru proiectul “Lectures partagées”, în parteneriat cu Christelle Demange-Ducrot, (TR). Î

n cea de-a doua zi, au fost organizate ateliere de lucru, cu o tematică diversă: metode de utilizare a instrumentelor de lucru digitale în cadrul proiectelor, atragerea şi responsabilizarea elevilor în activităţile eTwinnig, idei de proiecte, etc. Profesorii din România au participat la ateliere de lucru cu o tematică extrem de interesantă- Introducing eTwinning teams, susţinut de Laura Maffei din Italia şi Mónika Kiss din Ungaria , câştigătoare la categoria 12-15 ani şi Motivating Pupils Through eTwinning Projects , moderat de Adam Stepinski, profesor de istorie si limba engleză din Polonia.

Programul manifestării a cuprins şi vizitarea expoziţiei cu produse finale, organizată de către premianţi în colaborare cu Serviciile de Suport Naţionale, care s-a constituit într-un excelent exemplu de bune practici. Au fost organizate peste 20 de standuri: eTwinning in Kindergarten and Primary School, Cross curricular Projects - Post Primary, eTwinning and the Humanities, Maths and Science Projects, Multiculturalism and Multilingualism, etc. În cadrul expoziţiei au avut loc şi scurte prezentări pe diverse teme, susţinute de către profesorii participanţi. Participarea profesorilor de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 11 Botoşani la Conferinţa de la Budapesta a însemnat mai mult decât ocazia de a obţine informaţii directe despre cele mai bune opt proiecte educaţionale colaborative din Europa, dar a creat şi posibilitatea de a stabili o legătură directă cu partenerul finlandez, prof. Tiina Torvinen.

Cu acest prilej s-a făcut un util schimb de idei pentru viitoare proiecte eTwinning bazate pe utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor, şi au fost apreciate competenţa, seriozitatea şi creativitatea de care au dat dovadă atât profesorii şi elevii români cât şi cei finlandezi.

Prof. Aioniţoaei Cristina