Alte proiecte

Ziua Europeană a Limbilor 2012

Ziua Europeană a Limbilor 2012 ______________________________________________________________________________

Ca urmare a deciziei Comitetului de miniștri a Consiliului Europei din decembrie 2001 (Anul European al Limbilor) de a declara o Zi Europeană a Limbilor care să fie celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, Centrul European pentru Limbi Moderne – CELM de la Graz vă mulțumeşte călduros pentru sprijinul acordat în derularea celei de a 10-a aniversări a Zilei care, cu mai mult de 600 de evenimente înscrise în calendar și cu peste 350 000 de pagini consultate pe site, s-a dovedit a fi cea mai reușită de până acum.

Pentru a vă asigura de succesul înregistrat de ZEL 2011, sunteţi invitaţi să vizionați câteva evenimente ale anului trecut în galeria foto: http://edl.ecml.at/Events/Gallery2011/tabid/2836/language/en-GB/Default.aspx

Pentru ca această inițiativă să fie mai populară, s-au creat rețele de diseminare foarte eficiente în țările partenere și Puncte naționale de contact între Consiliul Europei și organizatorii de evenimente ZEL.

Noutăți prevăzute pentru ZEL 2012:

• noi versiuni lingvistice ale site-ului web Pentru 2012, a fost prevăzută o abordare ușor diferită față de cea din anii precedenți. In acest an, în loc promovării de noi materiale promoționale, se va pune accentul pe dezvoltarea de versiuni lingvistice ale site-ului ZEL (postere “Bonjour” și planșe cu autocolante “Vorbește-mi” vor continua, cu toate acestea, să fie produse și distribuite). Deoarece site-ul atrage în fiecare an sute de mii de vizitatori din lumea întreagă interesați de limbi și de învățarea limbilor, s-a considerat că ideea însăși a plurilingvismului ar fi mai bine luată în seamă, în acest fel, acoperind o paletă mai largă de limbi.

• alte noi funcționalități pentru 2012 Așa cum veți putea constata, site-ul web a fost revizuit. A fost creată pe site o secțiune nouă intitulată “material didactic” pentru a încuraja cadrele didactice să facă cunoscute colegilor din toată Europa materialele pe care le vor dezvolta pentru a celebra ZEL (vă vom comunica detaliile imediat ce această funcție va fi gata). Secțiunea punctelor naționale de contact va fi actualizată cu rapoarte, inițiative din țările acestora, care vor putea fi interesante pentru ceilalți (secțiunea va conține atât sfaturi, cât și mărturii despre dificultățile întâlnite, dar și soluții la acestea!). In ceea ce privește clipul video realizat anul trecut, acesta va fi difuzat pe toată durata lunii septembrie pe ARTE (organizatorii vor fi în contact și cu alte canale internaționale). Pentru prima data, vor exista puncte naționale de contact non europene, respectiv colegi din Canada. Faptul că vor fi organizate evenimente peste tot în lume pentru a celebra ZEL reflectă încă o dată popularitatea acestei inițiative.

• solicitarea de materiale promoționale ZEL Sunt puse la dispoziție materiale promoționale pentru organizatorii de evenimente ZEL 2012, de către Unitatea de Politici lingvistice din Strasburg și de către CELM din Graz (afișe și planșe cu autocolante). Pentru a primi materiale promoționale, a putut fi contactat punctul național de contact, prin email.

• programarea și înregistrarea activităților În acest context, organizatorii au fost încurajaţi să își înregistreze inițiativele în calendarul evenimentelor ZEL în vederea promovării acestora la nivel european. De asemenea, activitățile au fost centralizate la nivel judeţean şi naţional.

Pentru mai multe informații, consultați site-ul: http://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/fr-FR/Default.aspx

 

Rodica Mighiu

Punct Naţional de Contact Ziua Europeană a Limbilor 2012