Alte proiecte

European Language Label 2015 - festivitatea de decernare a premiilor

 

European Language Label 2015

 

Vineri, 18 septembrie 2015, Reprezentanța Comisiei Europene a găzduit evenimentul LinguaFEST 2015, organizat în colaborare cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Cu această ocazie, au fost decernate premiile ELL (European Language Label / Certificatul lingvistic european) și au fost organizate, de asemenea, două sesiuni de comunicare interculturală, susținute de dl Paul Catteeuw.

In acest cadru, delegaţia Școlii Gimnaziale nr. 17 Botoșani a fost premiată pentru proiectul eTwinning «Să scriem o poveste». Acest proiect a fost creat cu scopul de a dezvolta creativitatea elevilor, concomitent cu învăţarea eficientă a limbii engleze. Fiecare școală parteneră în proiect postează lunar câte o listă cu 20 de cuvinte (10 substantive, 5 verbe, 5 adjective) din cuvintele studiate la școală, în luna respectivă. In același timp, toate școlile creează povești pe baza acestor liste ale partenerilor. Poveștile pot avea orice format și trebuie să conţină numele membrilor echipei care au contribuit la realizarea acestora. Aceste povești sunt apoi folosite la orele de limba engleză pentru exerciţii de ‘reading comprehension’, dar și pentru a recapitula noţiuni de gramatică. Pentru a primi feedback de la colegii europeni, a fost lansat și un site al proiectului, unde fiecare poveste e postată individual, elevii putând comenta. Proiectul se va încheia în septembrie 2015, după sărbătorirea Zilei Europene a Limbilor, împreună, printr-un maraton Skype, în care școlile se vor grupa și vor crea povești instant, putând să le pună în scenă (v. http://twinspace.etwinning.net/1330; http://letswriteastory.strikingly.com).

În fiecare an, elementul central al LinguaFEST este ceremonia de decernare a premiilor susmenționate. Acestea încurajează inițiativele în materie de predare și învățare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informațiilor referitoare la acestea și prin promovarea bunelor practici.

În România, acțiunea este administrată de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Aflat la cea de a patra ediție, evenimentul LinguaFEST 2015 este dedicat Zilei europene a limbilor (26 septembrie) și se numără printre acțiunile organizate de Comisia Europeană în diferitele state membre pentru a sărbători diversitatea culturală și lingvistică a Europei.

Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogății lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat, în 2001, inițiativa Anul European al Limbilor, din care a luat naștere Ziua Europeană a Limbilor. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului față de multilingvism în Europa, cultivarea diversității culturale și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii, la școală sau în afara acesteia.

Pagini resursă:

- http://ec.europa.eu/romania/news/16092015_linguafest_editia_2015_ro.htm

-http://ec.europa.eu/languages/policy/strategic-framework/language-label_en.htm

- http://ec.europa.eu/romania/images/16092015_linguafest_agenda.pdf

- http://ec.europa.eu/languages/information/languages-day_ro.htm