Alte proiecte

Ziua Europeana a Limbilor 2015

Ziua Europeană a Limbilor 2015

Ca urmare a deciziei Comitetului de miniştri a Consiliului Europei din decembrie 2001 (Anul European al Limbilor) s-a decis declararea unei Zile Europene a Limbilor care să fie celebrată în fiecare an pe data de 26 septembrie.

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, o serie de evenimente sunt organizate în toată Europa, dar și în afara ei: manifestări pentru și cu copii, emisiuni radio și de televiziune, cursuri de limbi, conferințe etc.

Cadrele didactice și elevii pot participa la ZEL și contribui la succesul său, fie participând la activitățile deja organizate, fie alăturându-se altor persoane pentru a derula un eveniment. Acesta poate fi înregistrat în Baza de date a evenimentelor ZEL:

http://edl.ecml.at/edlevents

sau

http://edl.ecml.at/Events/Events2009/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx

Interesul este, în special, acela de a face cunoscut marelui public ceea ce se întâmplă într-o țară sau într-o regiune. Consultarea bazei de date permite, de altfel, colectarea de idei noi, chiar și stabilirea de legături cu alți organizatori. Peste 150 de evenimente au fost deja înregistrate în calendarul activităţilor ZEL 2015. In acest an există posibilitatea de a vizualiza evenimentele care se derulează în fiecare localitate înscrisă, prin intermediul unei hărţi.

Pentru a marca Ziua Europeană a Limbilor 2015, Consiliul Europei a publicat Declaraţia ZEL. In acest an, accentul este pus pe importanţa limbilor învăţate la școală.

Site-ul dedicat ZEL este disponibil în 31 de limbi (finlandeza, maghiara și georgiana au fost adăugate recent), iar broșura este concepută în 22 de versiuni lingvistice.

A fost creat un spaţiu dedicat vizitatorilor mai mici, care cuprinde versuri în diferite limbi. Acest spaţiu va completa în curând rubrica « Știaţi că ? » a site-ului ZEL http://edl.ecml.at/languagetrivia.

Evenimentul cel mai inovant : în perioada 20 septembrie-20 octombrie, vizitatorii site-ului sunt invitaţi să voteze evenimentul cel mai inovant al anului. Un premiu este prevăzut pentru organizatorul evenimentului care va întruni cel mai mare număr de voturi. Câștigătorul va fi anunţat în luna noiembrie.

Pe pagina Facebook a CELM https://www.facebook.com/ecml.celv sunt postate o serie de mesaje pentru a promova ZEL și, pe Twitter, este utilizat hashtag-ul #coeEDL pentru a face cunoscute activităţile care se derulează cu prilejul ZEL.

Centrul European de Limbi Moderne a Consiliului Europei organizează și în acest an Festivalul limbilor pe insula râului Mur, pe 24 septembrie (între orele 10:30 și 18:00). Evenimentul propune o paletă largă de activităţi care pun în valoare diversitatea lingvistică și culturală a orașului Graz. Festivalul va cuprinde: coruri și grupuri muzicale internaţionale, piese de teatru, dans, ateliere lingvistice, ședinţe de iniţiere în limbi străine, jocuri etc. Se apreciază că vor participa 2000 de persoane.

In data de 25 septembrie va avea loc la Bruxelles o dezbatere online privind multilingvismul în școli, în întreprinderi și în societatea civilă, care va implica personal din UE și profesioniști din domeniul limbilor moderne. Conferinţa va avea loc în data de 25 septembrie 2015 (în intervalul orar 12:15- 14:00) și se va derula în 24 de limbi diferite.

Document atasat: