Apeluri naţionale

OPEN DAYS 2015 a creat perspective mai bune pentru viitorul oraselor europene mici si mijlocii

OPEN DAYS 2015 a creat perspective mai bune pentru viitorul oraselor europene mici si mijlocii

In perioada 12 - 15 octombrie 2015, Comitetul Regiunilor, impreuna cu Comisia Europeana, prin DG Politica Regionala si Urbana, a dedicat saptamana OPEN DAYS dezvoltarii regionale si urbane, pe parcursul careia au fost analizate provocarile si oportunitatile generate de nou reformata politica de coeziune 2014 - 2020.

Urmand sirul evenimentelor organizate in 2013 si 2014, ADR Nord - Est, in calitate de organism intermediar regional pentru POR in Romania, a organizat in cadrul OPEN DAYS 2015 o dezbatere publica cu tema „Modernizarea oraselor europene mici si mijlocii prin masuri inteligente si durabile – provocari actuale si perspective pentru viitor”.

Evenimentul organizat in data de 14 octombrie 2015, in cadrul Comitetului Regiunilor, a oferit celor peste 150 de reprezentanti ai autoritatilor publice locale, academice si entitati private din toata Europa ce au participat la eveniment, posibilitatea de a evalua experienta referitoare la politicile de dezvoltare urbana, sa se concentreze pe exemple de bune practici din orase UE si de a colecta noi idei pentru proiectele care urmeaza sa fie puse in aplicare pentru perioada de programare 2014 - 2020.

Prezentarile lectorilor de top si intrebarile lansate de participanti au creat un mediu propice pentru invatare privind politica UE de dezvoltare urbana.

Concluzii eveniment: Orasele mici si mijlocii, infloritoare si dinamice, pot juca un rol important pentru bunastarea zonelor rurale invecinate. Ele sunt esentiale pentru evitarea depopularii rurale si migrarea catre zonele urbane si pentru promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate.

Agenda Urbana UE si Conventia Integrata a Primarilor privind Schimbarile Climatice si Energia reprezinta cele mai importante repere de care administratiile publice urbane trebuie sa tina cont in stabilirea tintelor si obiectivelor strategice 2020 pentru pentru orase incluzive, verzi si durabile.

Suma finantarilor europene disponibila la nivelul UE pentru perioada de programare 2014-2020, pentru orasele mici si mijlocii este foarte generoasa.

Fondurile Structurale si de Investitii Europene vor oferi sprijin pentru cresterea capacitatii administrative a autoritatilor publice urbane in vederea indeplinirii obligatiilor asumate prin acordurile de parteneriat.

Un nou mod de gandire, un proces de luare a deciziilor incluziv si o planificare urbana integrata a resurselor, sunt necesare pentru a realiza o schimbare eficienta.

 Cititi articolul complet pe site-ul adrnordest.ro!

Constantin Amarinei

************************************************

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est Birou Regional de Informare Tel: 0040-233-224 168 Fax: 0040-233-224 167 Email: camarinei@adrnordest.ro

Web: www.adrnordest.ro

************************************************