Alte proiecte

Festivitate de decernare a certificatului « Şcoală Europeană » - 2016

Festivitate de decernare a certificatului « Şcoală Europeană » - 2016

Festivitate de decernare a certificatului « Şcoală Europeană » - 2016

Vineri, 17 iunie 2016, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, s-a desfășurat festivitatea de premiere a şcolilor care au obţinut certificatul „Şcoală Europeană“ în cadrul ediţiei din 2016.

Din judeţul Botoşani au participat la festivitate reprezentanţi ai Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, declarat câştigător în cadrul competiției naționale „Şcoala Europeană” la ediţia din 2016, și ai Inspectoratului Școlar Judeţean Botoșani.

Competiţia „Şcoală Europeană” a fost lansată de Ministerul Educaţiei Naţionale, în 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană. În competiţia din acest an, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar din 34 de judeţe şi din Capitală, iar 60 dintre ele au primit, vineri, certificatul "Şcoală Europeană - 2016`` şi un premiu în valoare de 5.000 lei, care va fi utilizat pentru dotări. 

Dintre cele 1.794 de şcoli participante la cele treisprezece ediţii, 651 au primit titlul de "Şcoală Europeană". 

Competiţia se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Certificarea şcolilor cu titlul ``Şcoală Europeană`` le conferă recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale, iar eforturile pe care le fac pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte. 

Odată obţinut, certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a-şi reconfirma titlul. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din Uniunea Europeană, iar managementul şcolii trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei. Unele dintre şcolile premiate vineri au primit certificatul pentru a cincea oară. 

Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Botoşani a mai obţinut titlul de „Şcoală Europeană”, în cadrul ediţiei din anul 2013.