Alte proiecte

Resurse Educaţionale Deschise (RED)

Problema Resurselor Educaţionale Deschise (RED) este una de mare actualitate în politica educaţională europeană și nu numai.

Prin resurse educaţionale deschise (RED) se înţeleg planuri de lecţie, manuale, culegeri de teste, programe analitice, module de instruire (cursuri sau MOOCS), simulări, etc., care sunt disponibile gratuit pentru utilizare, reutilizare, adaptare, şi partajare, sub licenţa Creative Commons (https://creativecommons.org/).

Aceste resurse deschise se pot prezenta într-o mare varietate de forme - text, audio, video, multimedia, sau diverse combinaţii ale acestora. Ele pot acoperi o unitate scurtă de învăţare, o lecţie sau o serie de lecţii în cadrul unui curs, un curs sau chiar un program de întreg de studiu.

În 2014, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu împreună cu Universitatea din Paderborn-Germania, Universitatea Lumsa-Roma, Universitatea din Malta, Ingenious Knowledge -Cologne-Germania, European Learning Network Ltd Londra, UK şi Meath Partnership Irlanda au demarat proiectul Erasmus + intitulat: "Creating European Standards for Open Education and Open Learning Resources", proiect nr. 2014-1-RO01-KA202-002985.

Prin acest proiect au fost propuse o serie de obiective ambiţioase, cum ar fi: crearea standardelor pentru resurse educaţionale și resurse de învăţare deschise; crearea unui inventar al resurselor educaţionale deschise și al cursurilor deschise (OER şi Open Courseware) şi evaluarea acestora pe baza standardelor stabilite de echipele de proiect; crearea unui ghid pentru realizarea RED cu respectarea standardelor de calitate ; crearea unor scenarii de învăţare pentru aplicarea RED în activitatea educaţională; realizarea unei cărţi despre RED și criteriile de calitate necesare în realizarea acestora.

Deoarece se apropie finalizarea proiectului, când toate produsele intelectuale sunt definitivate sau în curs de definitivare, putem să intrăm pe pagina lui http://www.eustore.eduproiect.cu/ și să ne facem o imagine cu privire la utilitatea materialelor elaborate. În acest sens, inventarul de resurse educationale (care cuprinde peste 180 de RED) ne stă la dispozitie, precum şi standardul care poate fi folosit pentru alegerea celor mai de calitate RED-uri.

Prin observarea scenariilor de învăţare propuse se poate adapta propriul demers didactic la folosirea RED-urilor în activitatea de predare-învăţare-evaluare, şi, de asemenea, se pot construi propriile RED, acolo unde acestea nu există, bazându-ne pe criteriile de calitate din standardul propus. În acest sens, ghidul pentru realizarea RED este un ajutor de nădejde, iar cartea on-line cu privire la RED şi criteriile de calitate ale acestora va putea fi consultată.

De asemenea, se pot lăsa câteva rânduri şi pe pagina de facebook a proiectului:

http://vvwvv.facebook.com/EUStOReRomania.

 

Pentru orice întrebări, nelămuriri, comentarii, stau la dispoziţie:

Prof. univ. dr. Carmen Sonia Duse - carmen.duse@ulbsibiu.ro

Prof.univ. dr. Dan Maniu Duse - dan-maniu.duse@ulbsibiu.ro