Erasmus KA1

Proiectul "Cercetare, dezvoltare și inovare prin intermediul metodelor activ-participative"

Proiectul

Ca urmare a implementării proiectului  Cercetare, dezvoltare și inovare prin intermediul metodelor activ-participative", nr. 2015-1-RO01-KA101-014483, finanțat cu sprijinul Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, în perioada 2015-2017, zece cadre didactice de la Liceul “Regina Maria” din Dorohoi au participat, în luna august 2016, la activitatea de formare desfășurată la Granada, în Spania.

Cursul cu titlul Europe entre mythologie, modernité et multiculturalisme” a fost organizat de Asociația Laboratorio del cittadino” Onlus și a reunit profesori din patru țări europene, Franța, Italia, Ungaria și România. Desfășurată în perioada 22-27 august 2016, activitatea de formare și-a propus proiectarea de activități interactive despre patrimoniul european, elaborarea de conținuturi transdisciplinare, crearea de proiecte interculturale, diversificarea formelor și instrumentelor de evaluare pe teme de patrimoniu, integrarea valorilor europene în activitățile școlare.

Considerat o activitate de formare unică în Europa, în cadrul actualului Program Erasmus+, cursul a fost structurat plecând de la metoda educație-cercetare-inovație. Au fost organizate numeroase ateliere de lucru pe teme precum patrimoniul umanității, mitul Europei, monumente și vestigii ale Europei actuale, influențe culturale în Europa, continentul european între trecut și viitor, între mitologie și modernitate.

Proiectul va continua și în anul școlar 2016-2017, iar cele zece cadre didactice vor organiza work-shop-uri cu profesori din județul Botoșani, având la bază experiența de formare europeană. Atelierele de lucru organizate în cadrul liceului vor viza integrarea valorilor europene în activitățile școlare, crearea de noi modalități de expresie a cetățeniei active, utilizarea metodelor activ-participative în predarea elementelor culturale, proiectarea de conținuturi inter si transdisciplinare pe teme europene.

Produsul final al proiectului, cu titlul "Camera minunilor Europei", va fi un produs intelectual comun, prin cele 4 discipline opționale noi pe care profesorii provenind din două Arii curriculare diferite – “Limbă și comunicare” și “Om și societate” le vor propune elevilor din clasele a IX-a-a XII-a, profil Uman:

- “Topos și mitologie în spațiul european”, clasa a IX-a, echipa Amarinei Tania (Istorie), Foca Alina (Limba română), Roman Tatiana (Geografie)

- “Folclorul, literatura și limba popoarelor europene”, clasa a X-a, echipa Șmocot Cezara (Limba română), Amariei Nicoleta (Limba engleză), Gomeniuc Oana (Limba engleză)

- “Identitate culturală în spațiul european”, clasa a XI-a, echipa Bolohan Gabriela (Limba română), Oprișan Daniela-Doina (Limba română)

- “Patrimoniul european, bun al umanității”, clasa a XII-a, echipa Gheorghiță Geanina (Geografie), Ciobanu Cristina (Limba franceză)

Cele 4 discipline opționale interdisciplinare reprezintă un element de noutate în învățământul liceal, o perspectivă globală, unitară, coerentă, interdisciplinară asupra Europei, a patrimoniului european, a conceptelor de identitate și cetățenie europeană.

Persoană de contact proiect,

prof. Ciobanu Cristina