Alte proiecte

Programul eTwinning – Certificatul European de Calitate 2017

Programul eTwinning oferă personalului didactic (profesori, directori, bibliotecari etc.) ce activează în şcolile din ţările europene participante o platformă de comunicare, colaborare, demarare proiecte şi schimb de informaţii, pe scurt, un spaţiu în care să simtă că fac parte din cea mai palpitantă comunitate educaţională din Europa.

Programul eTwinning promovează colaborarea şcolară în Europa prin intermediul tehnologiilor comunicării şi informaţiei (TIC), oferind asistenţă, instrumente de lucru şi servicii şcolilor. De asemenea, eTwinning oferă profesorilor oportunităţi de dezvoltare profesională continuă, online şi gratuită.

Lansat în 2005 drept componenta fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene, eTwinning a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul UE pentru Educație, Formare, Tineret și Sport, din 2014.

Centrele naţionale de coordonare eTwinning acordă „Certificatul de calitate” cadrelor didactice care se înscriu în această competiţie. În România, există două sesiuni de acordare a certificatelor de calitate (ianuarie-februarie şi septembrie-octombrie).

Certificatele naţionale de calitate se acordă cadrelor didactice care aplică, nu proiectului. În evaluare, se are în vedere activitatea din proiect a cadrului didactic care a aplicat pentru obţinerea certificatului naţional de calitate. Toate proiectele trebuie să demonstreze că au fost active în anul şcolar anterior sesiunii in care este evaluat/ se se afle încă în perioada de desfășurare în momentul în care aplicația este realizată. Criteriile de evaluare sunt: inovarea pedagogică şi creativitatea,  integrarea activitatilor proiectului în curriculum, colaborarea dintre şcolile partenere, utilizarea creativă a noilor tehnologii (TIC), sustenabilitatea şi transferabilitatea, rezultate şi beneficii.

Certificatul european de calitate (European Quality Label) reprezintă un al doilea semn de recunoaştere a succesului. Începând cu luna octombrie 2012, acesta este acordat de către Biroul Central de Asistenţă şcolilor dintr-un proiect care îndeplinesc următoarele condiţii: au fost nominalizate pentru acordarea Certificatului european de calitate de cel puţin un Birou Naţional de Asistenţă, în urma procesului de selecţie, în anul în care a fost acordat Certificatul național și cel puţin doi parteneri din două țări diferite au primit Certificatul naţional de calitate.

Certificatul european de calitate se acordă o singură dată pe an, in luna octombrie, de către Biroul Central de  Coordonare a programului eTwinning de la Bruxelles (Central Support Service – CSS) şi este prezentat pe portalul eTwinning.

Din judeţul Botoșani, au primit Certificatul European de Calitate în anul 2017 :

·         Prof. Cecilia Vicoveanu - Palatul Copiilor Botoșani: Digital Citizen – How and Why

·         Prof. Florentina Păduraru - Școala Gimnazială nr. 1 Cristești : STEM CLUB

·         Prof. Greta Felicia Cojocariu - Școala Gimnazială nr. 11 Botoșani: Let’s sing and dance NOT only for Christmas but also for Spring and nature!

·         Prof. Orășanu Daniela - Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani: Poveștile copilăriei mele

·         Prof. Loredana Popa - Școala Gimnazială nr. 17 Botoșani: Let`s celebrate the European Day of Languages with us!

·         Prof. Viorica Ungureanu - Grădiniţa cu P.P. « Șotron » Botoșani: Let`s sing and dance NOT only for Christmas but also for Spring and nature!

Informaţii suplimentare :

https://www.etwinning.net/ro/pub/about.htm;

https://www.etwinning.net/ro/pub/highlights/schools-awarded-eql17.htm.