Apeluri naţionale

Programul „Europa, casa noastră” - Lider European

Europa, casa noastră” este o campanie de comunicare și informare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România, derulată în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. Campania vizează creșterea nivelului de cunoștințe pe care elevii si liceenii din România le au despre Europa și Uniunea Europeană.

Activitățile din această inițiativă sunt structurate în două campanii principale - Competiția „Euro Quiz” și Concursul „Lider european”- și au drept scop comunicarea politicilor europene şi a subiectelor de interes pentru copii și tineri, încurajându-i să devină cetăţeni europeni activi, să se implice în activităţi de voluntariat şi în proiecte europene de schimburi interculturale. „Europa, casa noastră" le prezintă tinerilor Uniunea Europeană dintr-o perspectivă concretă, apropiată vârstei lor.

Toate unităţile de învăţământ sunt eligibile și pot participa la cele două competiţii, după cum urmează:

-          la competiția „Euro Quiz”, care se adresează elevilor de clasa a VI-a, pot participa unităţile școlare cu învăţământ gimnazial;

-          la concursul „Lider European”, care se adresează elevilor din clasele IX- XII, pot participa unităţile școlare cu învăţământ liceal.

Concursul Lider European  este o activitate ce presupune creativitate și provocări, care se adresează elevilor de liceu și reprezintă un mijloc de comunicare între Reprezentanța Comisiei Europene și generațiile și familiile tinere. Concursul are rolul de a dezvolta abilitățile de lider ale elevilor și de a le face utile în contextul activităților legate de valorile și temele europene.

Concursul Lider European provoacă elevii de liceu din clasele IX-XI să lucreze în echipă și să elaboreze proiecte prin care să răspundă problemelor sau oportunităților existente în comunitățile locale. Concursul se concentrează pe dezvoltarea de proiecte în oricare dintre domeniile social, cultural, afaceri/ economic și de mediu.

Competiția își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor. Obiectivul concursului este de a spori și consolida spiritul Uniunii Europene în rândul tinerilor, în contextul activităților legate de valorile și temele europene.

Elevii trebuie să formeze echipe de patru membri și un profesor coordonator pentru a participa. Înscrierea se va realiza de către profesor, până la 20 octombrie 2018, ora 24:00, pe platforma www.europacasanoastra.ro. Ulterior, fiecare echipă înscrisă trebuie să pregătească și să încarce pe site prezentarea proiectului propus, nu mai târziu de 6 noiembrie 2018, ora 24:00.

Mai multe informaţii se află pe site-ul : http://europacasanoastra.ro/