Apeluri naţionale

Ziua Europeană a Limbilor - eveniment virtual - 28 septembrie 2020

Comisia Europeană a transmis următoarele informații, referitoare la evenimentul ce se va organiza pe 28 septembrie 2020, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor:

„Ziua Europeană a Limbilor 2020 vine într-un moment important:

• ne vom afla la sfârșitul ciclului actual al programului Erasmus+ și la începutul următorului program;

• este momentul potrivit să evidențiem învățarea limbilor străine în contextul viitorului cadru de cooperare al Spațiului european al educației”.

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor din acest an, Comisia Europeană intenționează să organizeze un eveniment virtual luni, 28 septembrie 2020, cu participarea comisarului Mariya Gabriel. Evenimentul se va referi la ultimii șapte ani de proiecte lingvistice, cofinanțate prin Erasmus+ și/sau premiate cu Certificatul lingvistic european. Evenimentul va fi deschis participanților din toate statele membre și din țările partenere ale programului Erasmus+Limbile străine vor fi, ca de obicei, tema centrală a portalului School Education Gateway în această lună. Un scurt videoclip va fi disponibil în curând, alături de informații suplimentare pentru presă și public.

Evenimentul din 28 septembrie 2020 va consta din următoarele două părți:

1) O conferință online accesibilă publicului larg care va demonstra modul în care competențele de comunicare în mai multe limbi sunt sprijinite de Uniunea Europeană în contextul Spațiului european al educației. Principala contribuție va fi raportul recent “Education begins with language” (disponibil doar în engleză, deocamdată). Vor fi prezentate câteva proiecte Erasmus+ care au contribuit la principalele puncte din Recomandarea Consiliului privind o abordare cât mai cuprinzătoare a predării și învățării limbilor străine. Conferința va fi transmisă pe internet și interpretată în și din cel puțin șapte limbi.

2) O a doua parte o va reprezenta o expoziție a proiectelor cărora li s-a acordat Certificatul lingvistic european și va ancora ferm această acțiune în noul program Erasmus, începând din 2021. Această parte va prezenta proiecte premiate în perioada 2014-2020 și va fi organizată ca un eveniment YouTube de 30 min, urmat de un webinar cu reprezentanți ai proiectelor, pentru a consolida construirea unei comunități europene concentrate în jurul Certificatului lingvistic european.